donderdag 3 september 2009

Dissus - Simon van der Geest


De tengere spriet Dissus wordt vaak het mikpunt van pesterijen. Wanneer hij met zijn vrienden naar het zwembad gaat, is het niet anders: eerst krijgen ze het aan de stok met de Grote Jongens, en onderweg naar huis raken ze ook verdwaald. Dissus neemt het voortouw en loodst zijn vrienden - helaas niet allemaal - onder andere langs een eenogige boer, twee grijpgrage kranen, de verleidelijke sirenen en de betovering van Kirke. Wanneer ze uiteindelijk thuiskomen, zijn Dissus' ouders hem helemaal vergeten. Hij werd zelfs vervangen door een hond met dezelfde naam.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Wat was je eerste indruk: een boek voor jullie leeftijd?
 • Dit is een bewerking van de Odysseus-mythe. Had je de link Dissus/Odysseus gemaakt?
 • Ken je het Odysseus-verhaal? Is dat nodig om dit verhaal te kunnen volgen?
 • Wat vind je van de illustraties in dit boek? Vind je ze mooi? Geven ze een meerwaarde aan het boek?
 • In een bespreking las ik : “ Dissus is poëzie voor jongens”. Hiermee wordt bedoeld dat het soms spannende en grappige verhaal op een poëtische, maar tegelijk ook heel gewone manier is geschreven. Kan je hiermee akkoord gaan?
 • Is het een moeilijk boek?
 • Omdat het een bewerking is van een mythe, komen er soms rare dingen in voor, zoals de ouders die Dissus vergeten en vervangen door een hond. Waren die rare kronkels in het verhaal storend?
 • Wat vind je van de opdeling van het boek in een proloog, deel 1 en deel 2? Welk deel heb je het liefst gelezen?

6 opmerkingen:

 1. Lara (Destelbergen)24 juli 2011 om 18:50

  Ik had het boek 'Odysseus' al eens gelezen & 'Dissus' was daar van afgeleid. Maar als ik 'Odysseus' niet gelezen had zou ik het evengoed begrijpen. Het was makkelijk te lezen en het was niet te dik of te saai. De tekeningen waren mooi en vulden het verhaal goed aan! Ik vond het een tof boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dit boek heel snel uit kunnen lezen. Het was niet langdradig en de tekeningen gingen goed samen met de tekst. Het was helemaal geen saai boek. De spanning stijgt na elke pagina!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ine (destelbergen)17 augustus 2011 om 12:18

  Ik vond het een saai, langdradig verhaal. De auteur schrijft wel mooi. Maar dit boek vindt ik jongens- en kinderachtig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik had het al gelezen
  de dichtvorm vond ik soms wat irriterend om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. iris( destelbergen)22 december 2011 om 11:32

  ik vond het meer een boek voor jongere leeftijd en ik vond het ook soms saai! de prenten waren wel nog mooi;

  BeantwoordenVerwijderen
 6. inigo(destelbergen)11 maart 2012 om 11:34

  Ik hou er helemaal niet van om een verhaal in dichtvorm te lezen en het was misschien wel een beetje kinderachtig.Het is wel spannend en dat vind ik wel leuk maar ik heb toch liever een boek met gewone tekst.

  BeantwoordenVerwijderen