dinsdag 20 september 2011

Saeculum - Ursula Poznanski

Een groep vrienden gaat een middeleeuws rollenspel spelen op een afgelegen plek in Oostenrijk. Niet zomaar een plek, maar eentje waar een oude vloek op zou rusten. Onzin? Al snel gebeuren er vreemde dingen, lijkt het verleden het heden in te halen en loopt één en ander grondig uit de hand.Denk ook eens na over de volgende vragen :
  • Op de achterflap lezen we : “Een middeleeuws rollenspel, een eeuwenoude vloek…” . Spreekt dit soort boeken je aan of is dit het soort lectuur voor een jongere leeftijd? Ben je van mening veranderd na het lezen van het boek?
  • Het verhaal wordt omschreven als bijzonder spannend.: “De spanning wordt opgedreven door de lezer steeds op het verkeerde spoor te zetten: telkens als je denkt te weten waarom en hoe de dingen gebeuren, wordt er een nieuw element aangevoerd waardoor de spanning nog meer toeneemt.” Kan je hiermee akkoord gaan?
  • Slaagt de auteur er in de personages levensecht te laten overkomen: zowel Bastiaan als Iris zijn nuchtere mensen en laten zich niet snel laten meeslepen in absurde verhalen en toch doen ze mee. Vind je dit een goede keuze van de auteur of zou je het zelf anders aanpakken?
  • Wat vind je van de ontknoping? Hoe zou jij het verhaal laten eindigen?
  • Zijn de zwarte bladzijden, met daarop een vage dialoog, een meerwaarde voor het verhaal? Waarom of waarom niet?
  • Heb je ‘Erebos’, het vorige boek van Poznanski gelezen? Zijn er elementen die beide verhalen gemeen hebben? Welke? Lijken de verhalen op elkaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten