dinsdag 1 september 2009

Wolf - Sophie Swerts Knudsen


Seppe is 10 jaar en heeft kanker. Hij wordt op zijn verjaardag opgenomen in het ziekenhuis. Hij is erg van streek en wil niemand zien. Dat verandert als hij een boek leest over het leven van de Sioux-indianen in Amerika. Seppe is hier enorm door geboeid en put kracht uit dagdromen waarin hij een sterke indiaan wordt. Als hij ook vriendschap sluit met een meisje uit de kinderkankerafdeling doet hij er alles aan om tegen zijn ziekte te vechten.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Wat vind je van de titel en de kaft van het boek? Zijn ze goed gekozen?
 • Heb je dit trieste verhaal graag gelezen? Waarom of waarom niet?
 • Is het gedrag van Seppe (bv. hij mokt op een baaldag) herkenbaar? Praat en gedraagt hij zich als een jongen van 10 jaar?
 • Het verhaal wordt afgewisseld met schuin gedrukte passages over de Sioux. Vond je dat storend, leerrijk, overbodig, nuttig ?
 • Aanvankelijk laat Seppe het hoofd wat hangen, maar dankzij het boek over de Indianen vindt hij de moed om door te zetten. Kan dat, denk je?
 • Zou je dit boek aanraden aan kinderen die het moeilijk hebben?

24 opmerkingen:

 1. Hanne De Schutter26 augustus 2010 om 20:13

  Dit is een boek dat kinderen iets vertelt over hoe kinderen die kanker hebben, zich voelen.
  Op zich een heel mooi boek maar daardoor is het verhaal soms ook triestig.Ik dacht dat het over een wolf ging maar had het mis.Het verhaal ging dus over Seppe en zijn totemdier: de wolf.In het ziekenhuis komt Seppe te weten wat totemdieren voor de Indianen betekenen en krijgt hij weer kracht om te vechten tegen die vervelende ziekte en zo komt hij er terug bovenop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind het een heel mooi boek.het is wel erg dat hij te horen krijgt dat hij kanker heeft op zijn verjaardag.ik vind het grappig dat hij petra leuker vindt dan de andere verpleegsters omdat zei niet zo'n medelijden met em heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tristan Theunynck (sportbasisschool Heusden)2 oktober 2010 om 14:29

  ik vind de titel goed gevonden.
  ik vond het niet zo triestig.
  Ik vond het net goed dat de letters schuin getypt zijn.
  Ja, maar bij mij zou het niet werken.
  Dit boek zou ik een beetje aanraden aan iemand die het moeilijk heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fien Thibo (Sportbasisschool Heusden)12 oktober 2010 om 12:25

  De titel en de kaft passen een beetje bij hetboek.
  Ik heb het trieste varhaal een beetje graag gelezen. Seppe gedraagt zich als een jongen van 10.De stukken over de Indianen vond ik leuk.Ik zou het boek aanraden aan kinderen die het moeilijk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het droevig dat seppe op zijn verjaardag te horen krijgt dat hij kanker heeft.
  Gelukkig kan hij hem erover heen zetten met te doen alsof hij een indiaan is. Ik zou dit boek aanraden aan kinderen die het moeilijk hebbn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Shazmine Lecompte (Sportbasisschool Heusden)19 oktober 2010 om 13:16

  Ik vond het natuurlijk een niet al te vrolijk boek maar het was wel een mooi verhaal. Het is wel niet tof om op je verjaardag te horen dat je kanker hebt. Ik vond het wel grappig dat hij zo meeleeft met die Indianen van in zijn boek. Het is echt een boek voor kinderen die de moed niet hebben om verder te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vond het wel een leuk boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik raad het zeker aan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lara (Destelbergen)7 november 2010 om 11:28

  De titel is zeer goed gekozen, ook de manier waarop het is geschreven met zo een pluim op de 'o'. Ik heb het boek zeer graag gelezen! Het was een beetje emotioneel maar dat bevalt mij wel. Ik vond het wel leuk dat er sommige schuine stukjes uit het boek van de 'Sioux' werden gebruikt. Ik zou dit boek zeker aanraden aan kinderen die het moeilijk hebben, misschien hebben die daar wel wat steun aan. Het einde was echt prachtig: "Dan buigt ze zicht angzaam naar me toe en ze geeft me een kus!" Echt een super mooi boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lien Vermeulen ( Destelbergen )12 november 2010 om 11:47

  Wolf is een heel goed boek.
  Sommige delen zijn droevig maar dat maakt het verhaal juist boeiend. Dit boek is één van de beste die ik tot nu toe gelezen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jense Sey (Sportbasisschool Heusden)16 november 2010 om 12:21

  Ik vind de titel goed gekozen. Ik heb het graag gelezen, want Seppe krijgt zijn zelfvertrouwen terug en dat maakt mij blij. Hij praat inderdaad als een jongen van 10 want dat is hij ook. De schuingedrukte delen vond ik soms storend, maar ook interessant. Het is voor een kind heel moeilijk als je kanker hebt en ik denk wel dat het boek hem kan helpen. Ik zou het boek zeker aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De kaft is heel mooi en het verhaal ook.De schuin gedrukte letters vond ik leuk.Ik zou het verhaal zeker aanraden aan kinderen die het moeilijk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. zarah(destelbergen)14 januari 2011 om 21:35

  een triest maar boeiend verhaal.
  de letters die schuin gedrukt zijn vind ik een beetje storend.het boek is ook een aanrader voor kinderen die zelf kanker hebben.het is een mooie en passende titel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alana Ooms (Sportbasisschool Heusden)25 januari 2011 om 13:09

  Ik heb het boek gekozen omdat de titel 'Wolf' wel leuk en spannend eruit zag. Dat was het ook. Ik zou heel goed met Seppe overeen komen, omdat hij zijn zelfvertrouwen verloor en dan weer terug kreeg.
  Resultaat: 9/10! Heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Stijn Bouré (Sportbasisschool Heusden)1 februari 2011 om 12:33

  De titel en de kaft vond ik een beetje raar in het begin, maar na een tijdje werd het me duidelijk. Ik vond het een beetje droevig omdat Seppe kanker kreeg, maar het einde vind ik wel mooi. Zijn gedrag is wel een beetje herkenbaar. Ik vond dat niet storend dat er passages schuin gedrukt stonden over de sioux, ik vond dat leerrijk. Het kan dat hij zijn zelfvertrouwen verloor en dan weer terug kreeg. Ik zou het verhaal zeker aanraden aan kinderen die het moeilijk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Tineke De Rocker (Sportbasisschool Heusden)1 maart 2011 om 12:47

  De titel vind ik niks maar de kaft vind ik mooi. Ik heb het verhaal niet graag gelezen, omdat ik het zo triestig vind. Voor mij doet hij als een 18-jarige. De schuin gedrukte pagina's vond ik het saaist. Bij sommige kinderen/mensen kan een boek helpen, bij anderen niet. Als iemand het moeilijk heeft doordat ze met kanker in aanraking komen, dan zou ik het pas aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Eva(Destelbergen)2 april 2011 om 14:11

  Een super leuk boek!!!
  Ik vond het een mooie en passende titel!
  Ik zou het zeker aanraden aan de kinderen die
  het moeilijk hebben.
  Het is een echte aanrader!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik vind het een super mooi en ook wel emotioneel boek... Ik vind het echt een aanraader voor kinderen of zelfs ook volwassenen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. kei tof boek ik heb het in 1 dag uitgelezen en ik doe etr een boekbesprefing over

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb helemaal het zelfde te zeggen als die hier boven mij ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind het echt een superboek,
  het maakt je duidelijk hoe kinderen die kanker hebben zich voelen. En het moet erg zijn als je elke ochtend wakker word in een ziekenhuis met een grote flok haar op u bed .
  Ik zou het niet willen meemaken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik snap niet waarom het boek wolf noemt

  BeantwoordenVerwijderen