Leon is een vondeling. Hij groeit op in een pleeggezin, maar veel liefde en warmte is daar niet te vinden. Gelukkig is er zijn pleegzusje Méline. Wanneer zij doodgaat, is voor Leon de maat vol. Hij vertrekt. In Parijs gaat hij op zoek naar de liefde en naar zijn echte ouders. Al wordt hij niet veel gelukkiger als hij hen vindt.
Auteur : http://www.kathleenvereecken.be/
Denk ook eens na over de volgende vragen :
- Is dit boek een aanrader of is het eerder iets voor jongeren met heel wat leeservaring? Waarom?
- Het verhaal bevat eigenlijk twee grote thema’s : de zoektocht van Leon naar zijn wortels en de ontwikkeling van de jonge Leon tot 30-jarige man. Welk onderdeel sprak jou het meest aan en waarom?
- De schrijfster schets op een sfeervolle manier het dagelijks leven in het Parijs van de 18de eeuw. Is dit belangrijk? Helpt het je om het verhaal te begrijpen? Biedt het een meerwaarde of vond je het zelf interessant?
- Had je al ooit van J.J. Rousseau gehoord voor je dit boek las? Is dat nodig voor het volgen van het verhaal?
- In de epiloog krijg je meer informatie over Rousseau. Je krijgt ook meer uitleg over wat historisch correct is in het verhaal en wat niet. Is dat nuttig of is het overbodige informatie?
- Ook vandaag worden nog kinderen te vondeling gelegd (zoals onlangs in Gent) of voor adoptie afgestaan. Kan je een aantal redenen bedenken waarom mensen zoiets doen? Begrijp je ook dat heel wat geadopteerde kinderen hun natuurlijke ouders gaan opzoeken?
Het boek is zeker een aanrader, het leest niet heel vlot maar ook iemand die minder leest kan (en zou het moeten!) lezen. Ik vind het leuk om te lezen hoe het was in de Middeleeuwen in de gewone buurten, want meestal gaan boeken die zich in de Middeleeuwen afspelen over adellijke families in paleizen. Ik heb nog nooit van Jean Jacques Russeau gehoord maar begrijp ergens wel waarom hij zijn kind heeft afgestaan en ik vond het een goed boek.
BeantwoordenVerwijderen