dinsdag 1 september 2009

Ik dacht dat het ergste nog moest komen (maar dat is niet zo) - Brigitte Minne


Marina is crapuul. Dat vinden haar klasgenoten, haar buren en haar leerkrachten (ondanks haar goede punten). In dit boek vertelt Marina haar verhaal: over haar jonge ouders, over hoe ze bij haar grootouders met vieze voeten in bed mag, over hoe ze op zaterdag mee naar het café mag. Maar ook over hoe mensen haar niet willen zien zoals ze echt is. Gelukkig kan ze al die tijd vluchten in haar fantasie en haar vermogen verhalen te verzinnen haalt haar door de moeilijkste tijden.

Auteur : www.brigitteminne.be

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Vond je dit een leuk boek? Zou je het aan anderen aanraden?
 • Heeft het verhaal jou aan het denken gezet? Vind je ook dat je de moed nooit mag verliezen en dat je je dromen moet volgen, wie of waar je ook bent? Is dat altijd even makkelijk?
 • Wat vind je van het enorme aantal pesterijen, vooroordelen en straffen waarmee Marina te maken krijgt? Is dat nog geloofwaardig?
 • Kan je je een school voorstellen waarin vooral de leerkrachten de leerlingen pesten?
 • Wat vind je van juffrouw Gaby? Is zij een geloofwaardig personage?
 • Stel dat anderen het jou moeilijk maken op school, zou je het dan tegen iemand kunnen of willen vertellen?

6 opmerkingen:

 1. Een aangrijpend boek die verteld over een kind dat crapuul word genoemd maar toch haar droom kan verwezelijken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ine (Destelbergen)23 juli 2010 om 11:08

  Ik vind het een heel ontroerend en ondeugend verhaal over de moeilijke, maar toch ook leuke jeugd van Marina. Ik vind het erg dat Veronique en haar vriendinnen en juffrouw Nelly haar uitlachen. Ik begrijp niet dat Veronique niet vroeger straf heeft gekregen. Want ze is echt wel te ver gegaan. De bijnamen en het liedje over 'Marina Vuilpot' zijn ook erg.
  Ik hoop dat vele mensen met Marina en Dorien medelijden hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik hoop dat ook ik heb er een spreekbeurt over zou jij weten in welk land dit verhaal afspeeld of in welke omgeving laat het me aub zo nel mogelijk weten groetjes anoniem xx

   Verwijderen
 3. Een ontroerend boek over een meisje uit de vierde wereld. De moraal van het verhaal is wel dat intelligentie boven komt drijven, en dat afkomst niet alles bepaald. Vlot geschreven, je krijgt er af en toe de krop van in de keel. Ook al is het in het verleden geschreven, toch is er heel veel herkenbaar in onze hedendaagse samenleving.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. iris (destelbergen)8 januari 2011 om 11:24

  ik vond dit een zeer mooi boek over een meisje dat crupuul word genoemd ze word gepest ook door de juf en er was ook een meisje dat een liedje had verzonnen en ze had ook bijna geen vrienden pop het einde had ze er wel 1

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cedric (Destelbergen)10 februari 2011 om 18:45

  Zeer mooi verhaal, het pesten door Veronique en juf Nelly vond ik wel erg.

  BeantwoordenVerwijderen