dinsdag 1 september 2009

De kleine Odessa - Peter van Olmen


Odessa kent haar vader niet; haar moeder weigert te zeggen wie en waar hij is. Als haar moeder ook plots verdwijnt, ontdekt Odessa in haar werkvertrek allerlei geheimzinnigs. Met een pratende kanarie als gids gaat ze naar Scribopolis, een stad waar alleen schrijvers wonen. Ze heeft aanwijzingen dat haar vader daar is. Ze komt niet op een goed moment, want de schrijver Mabarak wil de macht overnemen en stelt alles in het werk om de andere schrijvers hun inspiratie te ontnemen.

Auteur : http://nl.wikipedia.org/

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Recensenten omschrijven dit boek als een spannend avonturenverhaal met een enorme vaart. Ga je hiermee akkoord?
 • In dit boek komen veel verwijzingen voor naar schrijvers, mythologische figuren, boeken en films. Maakt dat het boek moeilijker om te lezen? Is het nodig om al die figuren, boeken of films te kennen om het boek te lezen?
 • De moeder van Odessa verzwijgt heel lang wie haar vader is. Wat vind je van die beslissing?
 • Wie is je favoriete personage in dit boek en waarom?
 • Als jij in Boekus zou kunnen schrijven, wat zou je er dan in schrijven?
 • Je kan je mening over dit boek ook kwijt op de eigen Odessa-website : http://www.dekleineodessa.com/

4 opmerkingen:

 1. Ine (Destelbergen)16 augustus 2010 om 14:10

  Zoals de titel al vertelt beland je in een fantasiewereld waar schrijvers in boeken belanden en waar personages uit het boek worden gehaald, dit allemaal met muzepoeder. Poeder gemaakt op basis van muzetranen. Deze wereld is voor Odessa nieuw. Op een dag ziet Odessa voor haar ogen gebeuren dat haar moeder wordt ontvoerd door Gnorks (enge wezens die werken voor Mabarak).
  Vanaf dan leert ze Lode A kennen, een heel slimme vogel die meer weet over haar moeder dan dat Odessa over haar weet. Met hulp van Lode A ondekt ze dat haar moeder een Muze is, iemand die schrijvers helpt met ideeën voor een boek.
  Zo komt ze terecht in Scribopolis, het land waar ze haar moeder moet redden en waar ze haar vader zoekt met hulp van draken, proeven en vermomming. Zal het haar lukken?
  Het is dus een spannende zoektocht waar Odessa te weten komt dat haar vader heel veel te maken heeft met mysterieuze dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. cedric (destelbergen)31 augustus 2010 om 18:29

  De schrijver maakt een mooie fantasiewereld n op een bepaald moment denk ik dat die echt is, omdat het zo overtuigend geschreven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een heel leuk boek waarin veel fantasie wordt gebruikt.
  je volgt de personages op een groot avontuur en je wordt er volledig in meegesleept.
  Het boek is heel vlot geschreven, en je leest het in een ruk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit boek is echt een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen,Zeker omdat heel veel personages uit de geschiedenis voorkomen (echt en niet echt) Ook hoe odessa haar zoektocht naar haar vader blijft voortzetten, hoewel ik al van in het begin doorhad dat het Mabarak was.
  Het is inderdaat zeer vlot geschreven en zo goed dat het je het makkelijk in een week tijd uitleest.

  BeantwoordenVerwijderen