dinsdag 1 september 2009

De hongerspelen - Suzanne Collins


Dit verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, twee uit elk district, strijden op leven en dood . Het is een gruwelijk spel: er kan maar één winnaar zijn en slechts één van hen zal overleven. De zestienjarige Katniss Everdeen neemt de plaats van haar zusje in. Om haar tegenstanders te verslaan moet Katniss al haar ervaring en moed aanboren en drastische keuzes maken.

Auteur : http://nl.wikipedia.org/

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Is dit sciencefiction boek een aanrader? Waarom of waarom niet?
 • Is het slot voorspelbaar?
 • Het verhaal is gebaseerd op de Griekse mythe van de Minotaurus, Theseus en Ariadne. Ken je deze mythe? Een leuke bewerking ervan vind je in het boek Vliegen tot de hemel van Michael De Cock (er hoort trouwens ook een prachtige luister-cd bij).
 • Deden de hongerspelen je aan andere ‘spelen’ denken zoals bv. de gladiatoren gevechten in het oude Rome, Big Brother op televisie? Wil de auteur hiermee aanduiden dat de mensen door de eeuwen heen nog niet veel veranderd zijn? Zit er eigenlijk een boodschap in het boek of is het gewoon een spannend verhaal?
 • Af en toe wordt in detail beschreven hoe mensen om het leven komen. Wat vind je hiervan? Zijn dergelijke beschrijvingen overbodig en niet geschikt voor kinderen of horen die bij het verhaal en vond je ze helemaal niet schokerend.
 • Op www.hongerspelen.nl vind je meer informatie over de personages en een game rond het boek.

6 opmerkingen:

 1. dit is het beste boek die ik ooit in mijn leven al heb gelezen,al mijn vrienden van school en zo voort heb ik het al aangeraden.Vooral vind ik het stuk waarin ze zelf in de spelen zit vind ik het spannendst,ik heb het 2de deel al gelezen en hoop dat het 3de deel snel uitkomt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ine (Destelbergen)16 augustus 2010 om 13:43

  Het verhaal gaat over Katniss, een meisje dat elk jaar meedoet aan De Hongerspelen om haar gezin uit de armoede te redden. Wie het spel wint krijgt eeuwige roem en rijkdom. Als bij de selectie Katniss zich als vrijwilliger opgeeft en dus de plaats van haar klein zusje Prim inneemt, begint het echte verhaal pas. Samen met Peeta moet ze district 12 verdedigen. Maar Katniss moet zich zelf helpen redden van haar tegenspelers. Zal het haar lukken?
  Het is een ongelooflijk verhaal waar je in terechtkomt en niet meer kan stoppen met lezen!
  Absoluut een verhaal dat op de eerste plaats komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. iris (destelbergen)8 januari 2011 om 11:17

  ik vond het boek wel mooi er is een meisje en haar kleine zus moet mee doen met de hongerspelen maar zij neemt de plaats in van haar en zij moet dan mee doen in de hongerspelen een grote strijd zal het lukken om weer levend thuis te raken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oona ( lochristi )10 februari 2011 om 18:13

  tis een kei mooi boek en ik raad het zeker aan !
  maar ik zou het niet kinderen van 10 laten lezen omdat het nogal moeilijk te begrijpen is en ik heb mijn boekbespreking erover gedaan het thema was : sciene's fiction . SUPPEEEEEEEEEEEEEER -a- -a-

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cedric Den Haese (Destelbergen)10 februari 2011 om 18:37

  Het was inderdaad soms moeilijk te begrijpen, daar het verhaal redelijk snel ging. Maar al bij al is het een zeer goed boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zoals ik al zij vond ik het fantastisch en toen ik het mijn zus van 12 liet lezen vond ze het nogal gruwelijk en wou niet verder lezen.
  Trouwens het 3de deel is uit en als je alles bekijkt dan is 3 toch echt wel heel gruwelijk,hoe haar zus in brand word gezet en finnick zich opoffert voor haar.

  BeantwoordenVerwijderen