maandag 21 november 2011

Nelle: de heks van Cruysem - Marc de Bel

1634. Nelle is 14. Ze woont met haar tante Clara in een lemen huisje aan de rand van het bos. Het zijn zware tijden, maar Clara en Nelle slagen erin de eindjes aan elkaar te knopen. Tot ze beschuldigd worden van hekserij. Clara wordt gemarteld en belandt op de brandstapel. Maar Nelle kan ontsnappen. Ze moet en zal bewijzen dat ze geen heks is. Dit verhaal over Nelle is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Denk ook eens na over de volgende vragen :


 • Dit verhaal is gebaseerd op historische feiten. Is Marc de Bel er in geslaagd om er een verhaal van te maken dat ook jongeren vandaag kan aanspreken? Indien je vindt van wel, hoe doet hij dat dan?
 • Het boek bestaat uit drie delen, waarin telkens een ander personage centraal staat. Leidt dit niet tot herhalingen en blijft de verhaallijn duidelijk?
 • Is het een verrassend boek, of vind je het eerder voorspelbaar?
 • Wat zijn volgens jou de belangrijkste thema’s in dit verhaal?
 • Is dit een aanrader of ken je andere historische verhalen rond het thema van heksenvervolging die je eerder zou aanraden?

3 opmerkingen:

 1. ian van oostende(heusden)30 september 2012 om 19:40

  ik vond het een mooi boek.
  het was wel leuk dat het gebaseerd was op feiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Julie-Destelbergen-3 november 2012 om 19:47

  Marc de Bel heeft me zeker kunnen aanspreken met dit boek maar ik vind wel dat het boek anders is geschreven dan de andere die ik van hem al las.Toch vond ik het wel een beetje voorspelbaar want zoals in de meeste jeugdboeken loopt het goed af!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. freya (destelbergen)25 november 2012 om 17:22

  Dit boek is zeker een aanrader! Het is waar gebeurd maar ook spannend (wat moeilijk is!). Nelle is erg alleen en wordt achtervolgd maar ze leert ook voor haar zelf zorgen en leert veel mensen kennen.

  BeantwoordenVerwijderen