dinsdag 15 november 2011

De bovenkamer van Jakob - Evelien De Vlieger

Op een dag beslist Jakobs moeder dat het handiger is om altijd in de buurt van haar werk te zijn. En dus verhuizen ze naar Het Leliehof, het psychiatrische ziekenhuis waar ze directeur van is. Ze gaan in een vervallen huis wonen, op een domein vol donkere sparren, vervallen bruggetjes en verstopte Maria-grotten. Een vreemde omgeving. Zeker voor een dromerige jongen als Jakob. Gelukkig zijn er ook de reusachtige patiënt Radboud en de ondernemende Mira.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Evelien de Vlieger schetst het leven in een psychiatrische instelling en dat is toch een niet zo evidente keuze voor een jongerenroman. Kon het verhaal je boeien?
 • Kon je je inleven in het hoofdpersonage: hoe hij steeds meer gaat wankelen en tenslotte bijna ineenstort?
 • Heb jij je zelf ooit al eens afgevraagd: wat is normaal en wat is gek en wie bepaalt dat?
 • Wat is het belang van het domein en de gebouwen van 'het Leliehof'. Staan ze symbool voor iets, willen ze iets extra in de verf zetten?
 • Op het einde komt de schrijfster tussen beide om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Hoe vond je dat? Doet dit afbreuk aan het verhaal, of heb je, net als Meneer Radboud, het einde 'er afgeknipt'?

4 opmerkingen:

 1. Eva (destelbergen)21 oktober 2012 om 12:09

  Dit boek vond ik wat minder...
  Ik weet nu ook al wat meer over een psychiatrische instelling en de mensen die er leven. Wat ik niet echt snap is dat meneer Radboud de eindjes van een boek er afknipt.

  Mira is een soort meisje dat je niet veel tegenkomt en soms dacht toen ik het boek las dat zij ook niet al haar vijzen op een rij had.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. freya (destelbergen)25 november 2012 om 17:19

  Dit boek is super! Jakob is misschien niet zo grappig maar ik herken mezelf er wel in alleen het enige is dat ik een meisje ben en Jakob een jongen.
  Maar Mira is grappig en heeft niet echt al haar vijzen op een rij maar dat maakt het juist grappig. En Eva heeft gelijk ik snap ook niet echt waarom meneer Radboud al de eindes er uit scheurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verhaal kon me niet echt boeien.
  Ik heb me al vaak afgevraagd wat normaal is en wat gek.
  Mira had echt niet alle vijzen op een rij.
  ik snap niet waarom meneer Radbout de eindes uit boeken knipt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Julie-Destelbergen13 april 2013 om 18:46

  Dit verhaal kon me niet echt boeien omdat ik vind dat het soms onduidelijk was. Ik kon me wel inleven in Jakob's personage maar als ik mezelf (toen ik 11 was)met hem vergelijk vind ik wel dat hij heel veel nadacht !
  Eigenlijk heb ik me nog niet echt afgevraagd wat nu het verschil is tussen "Gek" en "Normaal". Volgens mij bepaal je zelf een beetje wat je gek of normaal noemt. Wat ik wel heel goed vond is de epiloog aan het einde van het boek, ik vind het altijd leuk als de schrijver dat doet.

  BeantwoordenVerwijderen