dinsdag 20 september 2011

iBoy - Kevin Brooks

Er valt een iPhone van de 30ste verdieping van een flatgebouw, boven op Toms hoofd. Na een gevaarlijke operatie blijken resten van het apparaat achtergebleven te zijn. Gevolg: Toms hoofd werkt voortaan als een iPhone. Een hele nieuwe wereld gaat voor Tom open. Maar hij ontdekt ook dat het zogenaamde ongeluk helemaal geen ongeluk was, maar een bewuste actie. En dat er die dag nog veel meer gebeurd is in die flat op de 30ste verdieping.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
  • Kevin Brooks staat bekend om zijn spannende verhalen voor jongeren. Is hij er hier weer in geslaagd om een zinderend verhaal af te leveren?
  • In een bespreking van het boek stond te lezen “ iBoy is een moderne versie van de beroemde roman Jekyll en Hyde van Robert Stevenson. Op vergelijkbare wijze maakt Brooks gebruik van het thema van de gespleten persoonlijkheid tussen het goede en het kwade.” Heb jij die gespleten persoonlijkheid ook teruggevonden in iBoy? Is iBoy een superheld of een crimineel of beide?
  • Vind je het verhaal geloofwaardig? Hoe belangrijk is die geloofwaardigheid voor het lezen van het boek en het meeleven met de personages?
  • Messen, pistolen, explosies, chantage, marteling, afgerukte ledematen en hier en daar een lijk - het gaat er keihard aan toe in dit verhaal. Zijn veel geweld en harde taal noodzakelijk in een dergelijk verhaal of vond je het soms storend?
  • Is dit een zoveelste banaal superheldenverhaal of is het meer dan dat? Waarom?
  • Wat vond je van de hoofdstukindeling volgens het binaire talstelsel (en de technische uitleg daarover)?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten