dinsdag 20 september 2011

Hannibal - Michael De Cock

In de 3de eeuw voor Christus doet de negenjarige Hannibal Barkas een belofte aan zijn vader. Nooit zal hij een vriend van de Romeinen worden. Tot zijn dood zal hij hen haten en bevechten. Dit boek vertelt het verhaal van deze Hannibal: de Carthaagse veldheer die een levenslange en verbeten strijd tegen de Romeinen voerde. Als oude man, een vluchteling dan nog, blikt hij terug op zijn bewogen leven.Denk ook eens na over de volgende vragen :

  • Dit verhaal over Hannibal is gekend vanuit de geschiedenisboeken. De auteur heeft het verhaal echter opnieuw verteld vanuit het standpunt van Hannibal. Doormiddel van één lange flashback beschrijft hij de veldslagen en overschouwt hij zijn leven. Kan je je inleven in een personage uit een heel andere tijd en cultuur, bovendien ook nog een oude man die op de drempel van de dood staat? Waarom of waarom niet?
  • Kende je het verhaal? Indien niet, kan je het dan lezen als een spannend relaas van veldslagen waarvan je niet weet of Hannibal ze zal winnen? Indien je het verhaal wel kent, gaf dit boek je dan een nieuwe kijk op de geschiedenis (via de vragen die Hannibal zichzelf stelt)?
  • Is dit een spannend oorlogsverhaal of wordt het door de vele historische beschrijvingen een doorbijter, vooral geschikt voor wie van geschiedenis houdt?
  • Heeft Hannibal je aangezet om na te denken over het hoe en waarom, de zin en onzin van de oorlog? Zijn de bedenkingen die hij maakt vandaag nog actueel?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten