vrijdag 9 oktober 2009

Niets - Janne Teller


Op de dag dat Pierre Anthon tot het besef komt dat niets in het leven ertoe doet, verlaat hij school, klimt in een boom en bestookt zijn medeleerlingen met pruimen en spottende opmerkingen. Zijn klasgenoten laten het er niet bij zitten en besluiten te bewijzen dat het leven wel degelijk zin heeft door een Berg van Betekenis op te richten. Daar komen de dingen op te liggen die hun het dierbaarst zijn. Als de leerlingen voor elkaar gaan bepalen wat ze moeten bijdragen, worden de offers steeds extremer en persoonlijker. Al snel is er geen weg meer terug.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Dit is een schokkend, zwart en vrij cynisch verhaal. Sprak het je aan?
 • Is dit een aanrader voor een breed publiek, of eerder een boek voor ervaren, filosofische lezers?
 • Wat is jou het dierbaarst, wat zou jij op de berg van betekenis leggen?
 • Lijkt het bedenken van extreme opdrachten voor anderen ver gezocht of durven mensen in groep soms heel ver te gaan, tot ze een gevaarlijke grens bereiken?
 • Kan je hiervan voorbeelden bedenken bv. uit het nieuws of televisieprogramma’s of filmpjes op het internet?
 • Denk jij soms na over de zin van het bestaan of over de toekomst? Hoe zie jij de toekomst? Heb je grootse plannen of laat je gewoon komen wat komt?
 • Wat vind je van de kaft van het boek, spreekt die aan?

2 opmerkingen:

 1. claya (destelbergen)9 november 2011 om 22:41

  ik vond het nog wel een tof boek, maar het sprak mij niet echt aan. Ondanks dat het een filosofisch boek is leest het wel zeer vlot en begrijpbaar voor een zeer breed publiek. Toen ik het boek las begon ik er ook echt over nadenken en besefte ik ook dat alles wat er stond waar was. Zo is mijn favoriete zin "Niets heeft zin, want als je geboren wordt begin je al dood te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit boek is een absolute aanrader. Het boek verteld een verhaal dat je doet nadenken. Het hoofdpersonage van dit boek heeft een heel aparte visie op de wereld en het leven. Het is deze visie die je doet nadenken over het leven omdat hij zegt dat het leven geen zin heeft. Door dit boek krijg je toch wel een heel andere visie van het leven.

  BeantwoordenVerwijderen