vrijdag 2 oktober 2009

Galgenmeid - Jean-Claude van Rijckeghem & Pat van Beirs


Eind 16de eeuw. Dievegge-in-opleiding Gitte Niemandsdochter struint in de Antwerpse binnenstad rond. Haar louche zaakjes gaan goed, tot ze betrapt wordt. Ze kan zichzelf van de galg redden door de onderbaljuw wijs te maken dat ze Spaans bloed heeft. Daarop wordt ze als spionne voor de Nederlandse prins van Oranje, naar Spanje gestuurd. Gitte laat zich haar Spaanse leven welgevallen en neemt haar opdracht niet te ernstig: ze doet zich voor als de dochter van de hertog van Almandraje en groeit op als een edeldame. Maar dat is dik tegen de zin van haar opdrachtgevers.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Deze historische roman heeft al heel wat prijzen gewonnen. Sprak het boek je aan? Is het een aanrader voor een breed publiek, ook voor wie niet van historische verhalen houdt?
 • Moet je de historische context volledig begrijpen om het boek te lezen? Worden de historische feiten voldoende uitgelegd of zou een tijdslijn handig geweest zijn?
 • Er komen bijzonder veel personages voor in dit boek en het verhaal zelf maakt ook nogal wat sprongen in de tijd. Is het een moeilijk leesbaar boek of blijft alles goed te volgen?
 • Kan je het boek ook gewoon lezen als een spionageverhaal?
 • Er komen vrij veel uitgebreide beschrijvingen voor in het boek. Zijn ze nodig voor het verhaal of vertragen ze het geheel?
 • Gitte is een spontane, vechtlustige jonge vrouw, gedreven door een grote woede tegenover de onrechtvaardigheid en de grote kloof tussen arm en rijk. Kan je als jonge lezer van vandaag nog meeleven met iemand als Gitte?
 • Kan ze op je sympathie rekenen? Waarom of waarom niet?

3 opmerkingen:

 1. Van der Heyden Shannon14 november 2011 om 18:55

  Dit is een heel mooi verhaal die vlot leest en u toch gespannen erbij houd. Het is zeker aan te raden om dit te lezen ook voor volwassenen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roos Depla (Destelbergen)12 december 2011 om 19:54

  Net zoals het vorige biek van deze schrijvers, was dit boek zeer goed. Het boek houdt je in spanning en toch leer je iets bij zonder het te beseffen. Maar het einde vond ik wel wat zwak, dat ligt waarschijnlijkj ook aan het feit dat ik niet van open eindes hou. Hoewel ik het een heel goed boek vond, heb ik meer leesplezier gehad met het andere boek van deze schrijvers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nelson Segers (destelbergen)16 februari 2012 om 20:18

  Het kostte me wat moeite om door te lezen rond het midden, maar uiteindelijk vond ik het wel mooi. Het einde vind ook ik wat minder

  BeantwoordenVerwijderen