donderdag 1 oktober 2009

De hemel van Heivisj - Benny Lindelauf


In het gezin Boon krijgen de kinderen niet veel kansen. En de meisjes al helemaal niet. Wanneer Fing toch een studiebeurs krijgt om te verder te studeren, steekt oma Mei, die de opvoeding van de kinderen op zich heeft genomen na de dood van hun moeder, daar een stokje voor. Ze bezorgt Fing een baantje bij een rijke familie. Fing ontmoet er Liesl, een Joods meisje. Wanneer Liesl Fing beschuldigt van diefstal, raakt ze haar werk kwijt. En met de oorlog die uitbreekt, wordt het voor de familie Boon alleen maar moeilijker om het hoofd boven water te houden.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
  • De hemel van Heivisj is een familieroman en een oorlogsverhaal in één. Daar wordt ook het persoonlijke leven van een opgroeiend meisje doorheen gevlochten. Is het een aangrijpend boek geworden? Waarom of waarom niet?
  • Is het een boek dat vooral een bepaalde sfeer schept of zit er ook spanning of humor in?
  • Wat betekent de titel?
  • Kan je je inleven in het dagdagelijkse leven van een jong meisje uit een arme familie in oorlogstijd? Zijn de personages levensecht weergegeven?
  • Er zijn heel wat jeugdboeken waarin jodenvervolging voorkomt. Is dit boek anders? Wordt het anders, beter, slechter voorgesteld?
  • De auteur, Benny Lindelauf, is een nieuwkomer, maar wordt algemeen als één van de grootste Nederlandse jeugdschrijvers beschouwd. Zijn boeken (De hemel van Heivisj en Negen open armen) worden alom geprezen. Kan je daarmee akkoord gaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten