woensdag 9 september 2009

Soldaten huilen niet - Rindert Kromhout


De Engelse Quentin Bell groeit op in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het grote landhuis van zijn familie wordt bewoond en bezocht door een bonte verzameling schilders en schrijvers, waaronder tante Virginia Woolf, de beroemde schrijfster. Vrije omgangsvormen en homoseksualiteit zijn voor Quentin en zijn drie jaar oudere broer Julian de normaalste zaak van de wereld. Hun onbezorgde jeugd wordt echter opgeschrikt door een familiegeheim, waarna de 21-jarige Julian in 1937 vertrekt om als soldaat mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Is dit een boek voor jullie leeftijd of is het voor een oudere groep of voor volwassenen?
 • Quentin is een jongen die opgroeit tussen de twee wereldoorlogen. Kan je je inleven in zijn wereld of is alles wat hij meemaakt té ver verwijderd van het leven van een 12 of 13-jarige nu?
 • Dit verhaal is volledig opgebouwd rondom historische feiten (die achteraan het boek weergegeven worden). De levenswereld van Quentin is fictie, de rest volgt de werkelijkheid heel nauwkeurig. Was dat te merken bij het lezen van het boek? Maakte dat het boek moeilijker? Kan je het boek lezen zonder iets te weten over het leven van de ‘Bloomsbury Group’?
 • De schrijver stelt het opgroeien in dit ‘speciale gezin’ heel romantisch voor, het is bijna een volmaakte wereld. Enkel de tegenstellingen tussen de beide broers en het familiegeheim strooien af en toe wat roet in het eten. Kan je je dergelijke manier van leven inbeelden? Lijkt je dat wat? Zou het in de huidige maatschappij ook nog kunnen, denk je?
 • Is de titel goed gekozen? Schept het geen verwachtingen dat het om een oorlogsverhaal zal gaan?
 • Gaat je sympathie uit naar Quentin of eerder naar Julian? Waarom?
 • Zou je dit boek aanraden aan anderen?

2 opmerkingen:

 1. ine (destelbergen)17 augustus 2011 om 12:36

  Een prachtig, ontroerend en meeslepend verhaal. Die mooie twaalf jaren voor het vertrek (én dood) van Julian worden zo geweldig beschreven. Zo goed dat ik samen met de personages dit magnifiek beschreven verhaal meemaakte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inigo(Destelbergen)22 maart 2012 om 16:29

  Dit boek vond ik heel mooi.
  Het duurde mij alleen een beetje te lang totdat geheim werd onthuld.
  De twaalf jaren ervoor zijn inderdaad erg mooi geschreven.
  Zoals ze daar leven komt nu helemaal niet meer voor!

  BeantwoordenVerwijderen