dinsdag 8 september 2009

Rood - Vera Van Renterghem


Toine is leerling-schilder bij zijn vader en wil kunstschilder worden. Wanneer de Franse Revolutie uitbreekt, wordt zijn wereld overhoop gehaald. Alle zekerheden verdwijnen en onder het mom van idealen worden de ergste gruweldaden gepleegd. Door een schilderij dat hij in bewaring kreeg van een edelman, raakt ook Toine bij de revolutie betrokken. Wanneer zijn vader bovendien door de nationale garde opgepakt wordt, staat de jongeman er alleen voor. Met de hulp van zijn vrienden start hij een moeilijke zoektocht. Maar wie kan hij nog vertrouwen in deze onzekere tijden?

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Wist je al iets over de Franse Revolutie voor je aan het boek begon? Is dat nodig?
 • In dit verhaal worden geschiedenis en fantasie met elkaar vermengd: de moeilijke geschiedenis van de Franse Revolutie wordt uit de doeken gedaan aan de hand van kleine verhalen. Helpt dat bij het begrijpen van de geschiedenis of maakt dat het boek nodeloos ingewikkeld?
 • Wat betekent de titel volgens jou?
 • Is dit een gewone historische roman of is het meer dat? Is het spannend, geloofwaardig, voorspelbaar of verrassend?
 • Kan je je inleven in Toine, die met een sterke overlevingsdrang gaat voor het verwezenlijken van zijn dromen? Kunnen toekomstdromen je helpen om te overleven?
 • Centraal in dit verhaal staat ‘het zoeken naar de waarheid’. Toine leert, doorheen het verhaal, dat er evenveel waarheden zijn als mensen. Heb jij dat, in relaties met vrienden of familie, ook al ervaren?
 • Kleuren, en vooral de kleur rood, zijn heel belangrijk in dit boek. Waarvoor staat de rode kleur in dit boek?

1 opmerking:

 1. inigo(destelbergen)6 november 2011 om 19:17

  Dit boek vond ik wel oke.Voor het lezen van dit boek wist ik nog bijna niks over de Franse revolutie,ik had er amper van gehoord.
  Het is erg mooi omdat het nog eens op de kaart wordt gebracht.
  Het boek boeit en is ook wel leerrijk.
  Ik heb erg veel respect voor Toine maar ik vind dat het boek te vroeg eindigt.De revolutie is nog niet afgelopen en er wordt nog steeds uitgemoord.Dus dat klopt niet helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen