dinsdag 1 september 2009

De smaak van zijn stem - Piet De Loof


Andres’ broer proeft stemmen: die van papa smaakt naar chocolade, die van mama naar zoete melk, zout als ze boos is en waterig als ze verdrietig is. Alleen de stem van Andres kan hij niet proeven. Het is iets met aarde, bloemen, tabak en stro, maar echt zeker weten doet hij het niet. En hij wil zo graag weten hoe het zit met die stem, vooral na die zomermiddag. Wanneer zijn moeder niet meer kan koken en er in huis geen fijne geuren en smaken meer zijn waarmee hij zich kan troosten, biedt oom Marcus uitkomst.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • In dit verhaal worden menselijke gevoelens en het dagelijks leven verbonden met eten. Vond je dat een raar idee? Is je mening veranderd na het lezen van het boek?
 • Is het een boek dat je zou aanraden aan mensen die graag eten, of maakt dat helemaal niet uit?
 • Het verhaal is bijzonder opgebouwd: soms wordt er terug en dat weer vooruit gekeken en de tussenstukken worden pas later ingevuld. Maken die ‘lege plekken’ het lezen moeilijk blijf je daardoor zeer aandachtig?
 • De mensen worden getypeerd aan de hand van smaken. Maken die smaken de mensen herkenbaar?
 • Het verhaal gaat over verlies, over de dood. Toch is het geen ‘tranerig ‘ boek geworden. Hoe heeft de schrijver dat gerealiseerd?
 • Wist je dat vijf Vlaamse hotelscholen zich lieten inspireren door De smaak van zijn stem voor een aantal recepten ? Ga eens naar de website van Piet De Loof...

4 opmerkingen:

 1. Lara (Destelbergen)29 juli 2011 om 10:07

  Het was een aangrijpend boek, ik leefde echt mee in het verhaal! Het was vlot te lezen en zeker niet te dik. Ik kon het boek geen 5 minten neer leggen: ik wou weten wat de smaak van zijn stem was. IK vond het een zeer speciaal boek! Een echte aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ine (destelbergen)17 augustus 2011 om 12:14

  Ik vond het zielig hoe Andres op zo'n gruwelijke wijze, op zijn verjaardag, verongelukt is!
  Het is een boek waarin de smaken en geuren zo mooi beschreven zijn dat je alles zélf kan smaken en ruiken. Je kunt alles voor de ogen zien!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. inigo (destelbergen)9 oktober 2011 om 19:20

  Ik vond dit een erg mooi boek, de smaken en geuren zijn erg mooi beschreven. Het boek was zeker niet dik. Van mij mocht het zelfs iets dikker. Aan de hand van de smaken die hij proefde kon je direct een karakter bij de personen verzinnen. Het is heel erg wat er met Andres is gebeurd en dat ook nog op zijn verjaardag. Ik vond het een erg mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het verhaal is in het begin een beetje raar
  maar daarna werd het wel leuk
  een aanrader

  BeantwoordenVerwijderen