donderdag 6 augustus 2009

Met je hoofd boven water - Gideon Samson


Gied heeft een bloedhekel aan schoolzwemmen. Bijna iedereen in zijn klas heeft al zwemdiploma’s, behalve hij. Gelukkig is er de man met de duiven, die hij op weg naar het zwembad altijd op een bankje ziet zitten. Als de man er zit, zal het wel lukken met de zwemles, denkt Gied. Tot het bankje ineens leeg blijft. De man is verdwenen. Gied gaat op zoek.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Heb jij al ooit iets moeten doen waarvoor je echt bang bent, of waarvan je zeker bent dat het je niet zal lukken. Hoe voel je je dan en wat doe je dan?
 • Bedenk je ook wel eens trucjes om te ontsnappen aan vervelende dingen?
 • Het hele boek draait eigenlijk vooral rond de gedachten van Gied. Is het daardoor een saai boek zonder veel actie geworden? Waarom of waarom niet?
 • Kan je Gied begrijpen? Kan je je de spanning waarmee hij leeft voorstellen? Hoe probeert de schrijver die spanning en angst weer te geven?
 • Heden en verleden wisselen elkaar vaak af en soms is het verband niet meteen duidelijk. Had je daar last mee, maakte dat het lezen moeilijker?
 • Je weet niet of Gied zijn diploma haalt. Vind je dat belangrijk?

7 opmerkingen:

 1. Ik snap eigenlijk Niet zo goed waarom de man op het einde zo boos wordt.
  Omdat Gied hem wakker belt?het stukje tekst dat de Schrijver in het begin schrijft vind ik leuk.Trouwens?Zou gied van Gideon komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hoor, Julie. Het personage is op de schrijver gebaseerd. Hij was trouwens zelf ook heel erg bang om te leren zwemmen. Goed opgemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eva(Destelbergeb)9 oktober 2011 om 12:10

  Wat een leuk boek!!!
  Ik vind het net goed dat de gedachten van Gied er bij staan.Zo kan je jezelf in Gieds
  personage voorstellen.
  Het einde van het boek vond ik heel mooi!
  Ik hoop dat Gied dan zijn B-diploma behaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dit boek moet iedereen lezen. niet alleen ik vind het goed. Ik denk dat iedereen die dit boek heeft gelezen het helemaal top vinden. dit moet gewoon iedereen hebben gelezen.

  dit komt op een hoge plaats terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zarah(destelbergen)25 oktober 2011 om 20:17

  super tof boek.
  Julie jij hebt erg goed opgemerkt dat Gied van de schrijver(gideon)en ik denk net als eva dat hij zijn b brevet wel zal halen. Ik vond zijn plannetjes om niet naar schoolzwemmen te moeten erg grappig en goed gevonden.Ik vond het wel wat raar dat de man met de duiven zo boos was op gied. Zelf hou ik wel erg veel van zwemmen en ik kan het ook goed. dit boek komt in mijn top 3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. pauline (destelbergen)29 oktober 2011 om 14:03

  Ja zarah je hebt helemaal gelijk het is echt een super tof boek en die truken om niet naar scoolzwemmen te moeten gaan. Zelf zou ik dat nooit nodig hebben. Ik ben een echte water rat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vind het geen saai maar leuk verhaal door die gedachten. ik vind het wel spijtig dat ik niet weet of gied zijn diploma haalt.

  BeantwoordenVerwijderen