vrijdag 29 mei 2009

Wat ik was - Meg Rosoff

>>> boek aanwezig in de bib?

Hilary, een oude man, denkt terug aan 1962, het jaar dat hij 16 was, het jaar dat hij de liefde ontdekte. Hij vertelt over zijn aankomst in St. Oswald, een traditionele kostschool aan de kust : “Zonder het St. Oswald had ik niet de vissershut ontdekt met zijn roodgloeiende kachel, gestreepte dekens en zeemonstersoep. Zonder het St. Oswald had ik niet de jongen ontmoet met de mooie ogen, de vage glimlach en zijn mistig verleden. Zonder het St. Oswald had ik Finn niet ontmoet. En zonder Finn zou er geen verhaal zijn.”

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Wat vind je van de kaft en de titel van dit boek?
 • Het verhaal gaat behoorlijk traag en er komen veel beschrijvingen in voor. Kon het je (blijven) boeien? Waarom of waarom niet?
 • Kan de schrijfstijl van Meg Rosoff (bijna poëtische taal, sfeervolle beschrijvingen) je aanspreken?
 • Finn blijft tot op het einde een mysterieus personage. Had je daar een probleem mee of was dat juist een reden om verder te lezen?
 • Wat vind je van de ontknoping van het verhaal? Denk je dat het mogelijk is dat twee vrienden op die manier samen leven zonder ooit (behalve op het einde) meer te ontdekken over die andere?
 • Kon je meeleven met Hilary, met zijn leven in de kostschool, zijn opstandigheid en zijn bewondering (obsessie) voor Finn?

3 opmerkingen:

 1. Ik vond het een goed -niet super maar wel gewoon goed- boek. Het is wel een beetje een bizar verhaal, als je hem hebt gelezen zul je het wel begrijpen. Op het eerste gezicht lijkt het een dun en gemakkelijk te lezen boek maar daar had ik me in vergist. Door de poetische stijl waarin het gescreven was, was het zeker niet makkelijk te lezen, moeilijk zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roos (destelbergen)13 februari 2010 om 14:46

  Ik vond het een mooi boek en het was een leuke verassing dat Finn een meisje bleek te zijn. De titel past goed bij het boek omdat Hilary een haal ander persoon was in het begin van het boek. Als Hilary het verhaal vertelt is hij een oude man en kijkt hij terug naar de dagen dat hij anders was.
  Je wou weten wie Finn eigenlijk was en hoe de vriendschap tussen tussen hem en Hilary zou vorderen.
  ALs je vriendn bent moet je elkaar kunnen vertrouwen en elkaar dingen vertellen. Als je niets weet over je vriend,weet je eigenlijk niet met wie je juist bevriend bent. Vrienddschap komt van twee kanten.
  De regels tussenin zijn levenswijsheden en hoe je je moet gedragen in de maatschappij. Die regels zijn dingen die Finn tijdens zijn avonturen ontdekt.
  In het begin denk je dat het boek over homo's gaat, maar uiteindelijk blijkt dat Finn een meisje is en dat Hilary dus hetero is.
  Later neemt Hilary de levensstijl van Finn over, hoewel hij niet op dezelfde plaats kon blijven wonen omdat de zee de kust langzaam opslokt.
  Door de vele beschrijvingen in het boek kan je de omgeving goed voorstellen en kan je als het ware in het boek duiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aranka (Destelbergen)13 februari 2010 om 14:50

  Ik vond het wel een goed boek, het bleef boeiend ondanks de poëtische taal. Ik vind ook niet dat het boek zo traag ging zoals hier in de vragen wordt gezegd, het las vlot.

  Ik vond het wel leuk dat er door het personage van Finn een beetje mysterie in het boek kwam. Ik lees sowieso graag mysterieuze boeken. Ik was ook wel verrast toen ik ontdekte dat Finn eigenlijk een meisje was en ik vond het wel grappig en dom van Hilary dat hij helemaal niet door had dat hij een zij was.

  Ik denk wel dat het mogelijk was dat Hilary er niets van gemerkt heeft dat Finn een meisje is. Ze zal er waarschijnlijk niet zo meisjesachtig hebben uitgezien en als er geen hints zijn dat ze een meisje is en Hilary had het zo in zijn hoofd gestoken dat ze een jongen was. Ik denk ook dat Finn het zo wou laten omdat ze het goed vond zo, de relatie die ze hadden en ze dacht misschien dat dat allemaal zou veranderen als Hilary te weten kwam dat ze eigenlijk een meisje was.

  Ik kon wel begrijpen waarom Hilary zo geobsedeerd was door Finn, want het was niet alleen om Finn dat zijn obsessie ging, maar ook om de vrijheid die Finn had en die hij zo graag wou omdat hij al heel zijn leven in kostscholen zat opgesloten.

  BeantwoordenVerwijderen