vrijdag 29 mei 2009

Vlucht - Tom Mariën

>>> boek aanwezig in de bib?

Wanneer Ben Arends zijn droom om piloot te worden niet kan realiseren, probeert hij door poëzie en door met zijn 'motorbeest' te rijden te ontsnappen aan de zwaartekracht. Als hij Annelies ontmoet en verliefd wordt, is hij ervan overtuigd dat hun liefde zijn verlangen naar gewichtloosheid kan bevredigen. Bens liefde wordt voor Annelies al gauw verstikkend en wanneer Annelies hem duidelijk maakt dat ze ademruimte nodig heeft, verdwijnt Ben spoorloos …

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Wat verwachtte je toen je de cover en de titel zag? Klopte je idee?
 • Ben is gepassioneerd bezig met vliegen. Herken je dat gevoel: dat je alles wil doen om iets te bereiken? Hoe ver zou jij daarin gaan?
 • “Most people are other people. Their thoughts are someone else’s opinions …”. Begrijp je dit citaat van Oscar Wilde? Wat vind je er zelf van?
 • Het boek is opgedeeld in twee delen verteld door Ben en Annelies. Is dat functioneel en goed gevonden of eerder overbodig? In het eerste deel (van Ben) wisselen heden en flashbacks elkaar af. Was dat voldoende duidelijk?
 • Wat vind je van de gedichten in het boek? Begreep je alle verwijzingen zoals bv. naar ‘De vijftigers’ of is dat niet zo belangrijk?
 • Het verhaal heeft geen traditioneel einde. Annelies maakt zelf een slot aan het verhaal, zodat ze weer verder kan. Vind je dat ok, of heb je liever een duidelijk afgesloten einde?

7 opmerkingen:

 1. Het is een leuk boek , maar wel ingewikkeld op sommige momenten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ghaha kmoe hier boekbespreking over maken :p x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. twas een redelijk goei boek vond ik, het leest vlot, inderdaad soms een beetje verwarrend maar goed geschreve: ik zou het ni kunne (al die poezie die erin komt xD)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het boek zelf vond ik niet zo goed, het was nogal saai en langdradig. De poëzie die erin voorkwam vond ik wel goed gevonden. Naarmate het einde van het boek, werd het wel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. x- goe boek ma langdradig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aranka (Destelbergen)3 april 2010 om 17:48

  Toen ik de kaft van het boek zag, verwachtte ik een raar boek en dat idee klopte wel eigenlijk, want ik vond het een raar, ingewikkeld boek.
  Ik vond het deel door Annelies leuker dan dat door Ben, want dat was soms heel ingewikkeld.
  Ik vond het einde wel goed gevonden, mensen die een gesloten einde willen kunnen dan denken dat het echt zo gebeurd is en ze hebben een gesloten einde en mensen die een open einde willen, kunnen het gewoon zien als een verzinsel van Annelies en daar is het open einde.
  Al bij al vond ik het niet zo'n goed boek, maar het was zeker ook niet slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. roos (destelbergen)3 april 2010 om 17:52

  Toen ik de cover en de titel zag deed het mij denken aan een boek dat ik gelezen heb dat ging over een jongen die uit een gevangenis ontsnapte door de lucht. Ik denk dat Oscar in zekere mate gelijk heeft, mensen hebben dezelfde passies en dezelfde gedachten, maar ik denk dat het de combinatie is van alle dingen die de mensen uniek maakt. Ik zou liever hebben gehad dat Ben het hele verhaal vertelde omdat ik wou weten hoe het met Ben afgelopen was en waarom hij uiteindelijk is weggelopen. Ik zou het niet erg vinden als het geïndigd was toen Ben weggelopen was, maar ik zou wel willen weten waarom hij vanhuis en zijn vriendin was weggelopen.
  Het verhaal zelf vond ik goed geschreven en het thema zelf was ook heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen