vrijdag 29 mei 2009

Moeders zijn gevaarlijk met messen - Do van Ranst

>>> boek aanwezig in de bib?

Jef woont met zijn moeder en zijn gehandicapte zus in een hoog flatgebouw. Jef heeft zijn vader nooit gekend en het verhaal gaat dat zijn moeder hem met een mes heeft neergestoken.
Er zijn ook Suleyman, die veel hoger in het flatgebouw woont, maar erg veel met Jef optrekt en Harry, de nieuwe vriend van Jefs moeder. Tussen Harry en Jef klikt het helemaal niet. Op het glazenflessenveld kan Jef tot rust komen en nadenken zonder gestoord te worden. Maar de spanning loopt op en Jef stuurt aan op een confrontatie.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Waarover dacht je dat het boek zou gaan toen je de titel las en de kaft bekeek?
 • Er is weinig actie in dit boek, er wordt wel veel gepraat en nagedacht. Kon het verhaal je boeien? Waarom of waarom niet?
 • Kon je je inleven in de uitzichtloze situatie van de bewoners van een flatgebouw in een achterstandswijk?
 • Wie was je favoriete personage en waarom?
 • Jef is niet direct een eenvoudig personage: hij heeft twee, nogal tegenstrijdige kanten: hij is een egoïst die van Süleyman profiteert en anderzijds zorgt hij ook goed voor zijn zus. Kun je zijn gedrag begrijpen?
 • Wat vind je van het taalgebruik van Jef?

7 opmerkingen:

 1. in het begin dacht ik iets totaal anders dan het feitelijk is want aan de voorpagina te zien heeft het mee actie dan werkelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit boek was echt raar en ongewoon, maar dat is omdat het de gedachten van de hoofdpersonage zijn, en het zijn die die raar en ongewoon zijn. toch vond ik het een leuk boek om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik moet voor school een boek lezen dat is geschreven door Do Van Ranst, en ik koos dit boek...
  We moeten ook vragen opstellen, gericht aan de schrijver nadat we het boek gelezen hadden; 1 vraag over de inhoud van het boek, 1 vraag over het hoofdpersonage uit het boek en 1 vraag naar keuze... Weet jij een goede vraag die ik zou kunnen stellen? (Gelieve dan een berichtje na te laten.)Want ikzelf heb niet zoveel 'inspiratie'... Alvast bedankt !
  x
  Groetjes, Charlotte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kan iemand me het boek uitleggen?ik snap er niets van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je er oud genoeg voor bent zou je het moeten snappen. Heb je gezien dat het 13+ is? :?s

  BeantwoordenVerwijderen