vrijdag 29 mei 2009

Moeder nummer nul - Marjolijn Hof

>>> meer info Marjolijn Hof

>>> boek aanwezig in de bib?

Fejzo is geadopteerd, zijn moeder komt uit Bosnië. Hij heeft niet zoveel belangstelling voor haar. Dat verandert als hij Maud leert kennen. Zij is heel nieuwsgierig en wil van alles weten over Fejzo en zijn echte moeder. Er is maar één manier om al die vragen te beantwoorden: Fejzo gaat op zoek naar zijn moeder… en dat heeft gevolgen voor het hele gezin.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Waarover dacht je dat dit boek zou gaan toen je het voor het eerst zag? Sprak de kaft je aan?
 • Wat vind je van de titel van dit boek? Is hij goed gevonden?
 • Begrijp je waarom Fejzo zijn biologische moeder zo aanspreekt? Heb jij een beter of een ander idee?
 • De schrijfster van dit boek is zelf geadopteerd. Ze schrijft dus een beetje vanuit haar eigen ervaring. Geeft dit boek je een beter idee over adoptie? Kun je je voorstellen hoe het moet zijn om een adoptiekind te zijn?
 • Fé stelt zich in het begin geen vragen bij zijn echte moeder, pas later gaat hij op zoek. Zou jij willen weten wie je echte moeder is? Waarom of waarom niet?

16 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel een goed boek omdat
  het niet alleen over "Moeder nummer
  nul" gaat maar ook over andere dingen.
  Soms komen er ook grapjes in,
  dat vind ik leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tristan Theunynck (Heusden)5 oktober 2009 om 20:11

  De kaft sprak mij helemaal niet aan.
  Goede titel en je begrijpt het ook na het lezen
  van het verhaal.
  Moest ik in Fejzo zijn schoenen staan, zou ik niet hetzelfde doen.
  Ik zou wel willen weten hoe mijn mama eruit zou
  zien en hoe ze noemt, maar ik zou er niet al
  die moeite voor doen.
  Het einde had ik helemaal anders verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Cedric Den Haese ( Destelbergen )7 oktober 2009 om 13:53

  Ik vond het een goed boek , alleen de kaft sprak me niet aan en ik vond de titel ook een beetje raar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geertrui(Merelbeke)13 oktober 2009 om 17:23

  Ik vond het een heel mooi en ontroerend verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond het een mooi boek. Toen ik de kaft zag dacht ik dat het over iets totaal anders ging gaan. Ook de titel vertelde me niet meer. Als ik het boek gelezen had vond ik de titel wel goed De kaft sprak me in het algemeen niet echt aan. Ik begrijp wel dat Fé zijn 'echte' moeder wil zoeken maar dat dat komt door zo'n stom meisje vind ik raar. Dat Fé zijn 'echte' moeder zo aanspreekt vind ik normaal. Een betere naam kan ik zo gauw niet verzinnen. Alles van adoptie weet ik nog niet maar ik heb wel iets bijgeleerd. Het boek was rap uit en dat betekent alleen maar goeds. Ik vond het zeer mooi!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vond het een leuk boek en ook soms grappig , maar wel leuk geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vond het een super leuk en droevig boek

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vond het boek moeder nummer0 op zich heeel droevig ik vond het ook een raare titel maar als ik het las vond ik het wel leuk er waren ook dingen die er niet bij moesten zijn een beetje overdreven of te grof zo... Je moet wel eerst aangezet zijn en daar was het er niet direct.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik vond het ook niet zo'n goede kaft maar het verhaal was wel leuk al is maud wel een rare personage.
  Het was wel KEITOF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het was een leuk boek maar de kaft sprak me ook niet zo aan. Maud vond ik ook een rare personage. Maar het boek was wel KEITOF!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. emma uit lochristi29 december 2009 om 16:37

  de kaft sprak me ook niet aan. ik dacht als ik de titel las dat het over iemand zou gaan die zijn moeder niet graag zag. helemaal niet dus.ik begrijp zelf dat fejzo zijn echte moeder wou zien
  ik vind het ook wel goed dat fejzo zelf ook wel op zoek gaat naar 'moeder nummer nul'

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ine(destelbergen)30 december 2009 om 11:27

  Ik vind het een ontroerend boek.
  Ik dacht dat het over een meisje ging dat een gans als huisdier heeft. Ze noemt haar moeder nummer nul. Samen beleven ze spannende avonturen. Dat klopte echt niet! Dat betekent dat het verhaal heel verrassend is.
  De cover is supermooi: met Maud en een eend op de voorkant. De eend verwijst naar de broodjatter, een zwerver in het verhaal. Het doet ook denken aan de tekeningen die Fejzo maakt van de dieren in het park.
  Ik vind het vreemd dat Fejzo zijn echte moeder de naam 'moeder nummer nul' geeft!
  Het lijkt (en het is ook zo in het begin) dat Fejzo zijn echte moeder niet belangrijk vindt. Dat is toch wel raar! Ik heb anders wel geen idee welke naam ik haar zou geven.
  Ik weet nu beter hoe het is om geadopteerd te zijn.
  Ik zou zeker willen weten wie mijn echte moeder is en dit uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. de kaft sprak me niet zo heel erg aan. maar de titel wel, ik vond hem supergoed gevonden. ik vind het een goede benaming voor iemand die je achterliet, als je al naar een veilig land verhuisd bent, weg van de oorlog. nu weet ik wel hoe het is om een adoptie kind te zijn. of toch een beetje. ik zou benieuwd zijn naar mijn moeder en haar willen vinden, maar niet op andermans commando.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als ik de kaft voor het eerst zag dacht ik dat het over een jongen ging gaan die zijn moeder niet graag zag en haar de naam moeder nummer nul gaf maar dat is dus niet zo.Ik vond het wel een leuk boek

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het beste voorbeeld van een super saai ,dom en stom boek! Ik vond het gewoon heel saai ,ik weet niet waarom .Meer heb ik hier niet aan toe te voegen ,er was echt niets leuk aan !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. celia (destelbergen)17 februari 2010 om 15:01

  toen ik naar de kaft keek wist ik niet over wat het ging gaan.Maar aan de eerste bladzijde wist ik derekt wat 'moeder nummer nul' wou zeggen.
  prachtig geschreven maar jammer genoeg kan dit boek ook echt gebeurd zijn.ik zou niet weten hoe ik me zou voelen om geadopteerd te zijn.Ik denk heeeeeeeeeeelemaal niet leuk.ik vind het raar dat hij geen interesse heeft in zijn papa en alleen naar zijn mama wilt zoeken.het einde was ook heel mooi en triest tegelijk.als hij de foto van zijn moeder ziet en haar dan moeder A noemt vind ik mooi.maar dat hij haar nog niet kan zien is wel triest.ik vind het grappig als hij vanalles en nog wat verzint te fantaseren bij elke vrouw die zijn moeder kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen