vrijdag 29 mei 2009

Een lied voor Lore - Hedwig van de Velde

>>> boek aanwezig in de bib?

De grens tussen België en Nederland loopt dwars door het kleine dorp Koewacht. Als de Duitsers aan het begin van de Eerste Wereldoorlog België bezetten, worden er heel wat families en vrienden van elkaar gescheiden. En dat is ook zo voor Lore en Bert. De grenzen blijven potdicht, de oorlog blijft duren, hun verliefdheid wordt enkel sterker. Smokkelaar Voske brengt hun brieven de grens over. Maar de Duitse soldaten worden steeds genadelozer voor smokkelaars. Zullen Lore en Bert elkaar ooit nog terugzien?

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Sprak de kaft van het boek je aan? Had je meteen zin om aan het lezen te gaan of niet?
 • Het verhaal komt een beetje traag op gang en er zijn nogal veel personages. Kon het je blijven boeien of had je moeite om door te lezen?
 • Maken de stukken over o.a. de smokkeltochten het boek spannend?
 • Het liefdesverhaal van Lore en Bert speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog. Moet je veel over de oorlog weten om het verhaal te kunnen volgen?
 • Vond je het moeilijk om je in te leven in het dagdagelijkse bestaan en de gevoelens van jongeren in die tijd? Welke verschillen met de manier waarop jongeren nu leven, troffen je het meest?
 • Er vallen veel doden in het boek en het verhaal heeft geen happy-end. Vind je dat storend?

2 opmerkingen:

 1. dit boek vond ik echt super!!!
  de kaft van het boek spreekt mij aan, ik had totaal geen moeite om doort te lezen, het boek was superspannend én romantisch en ik hou niet van open-eindes maar dat was het niet echt en ik vond het zelfs een heel goed einde ondanks het niet happy is. dus: 10/10!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit boek is echt de max!
  ik las het al 3 keer en ik werd het nooit beu.
  als ik het boek lees dan word ik er helemaal in meegesleept. Dat lore en bert zoveel van elkaar bllijven houden ondanks bert zijn vader, en al dat geroddel iver lore. ik vind het echt machtig. het einde van een boek moet niet altijd happy zijn; dat is te cliché.ik geef varenka helemaal gelijk: 10/10!

  BeantwoordenVerwijderen