vrijdag 29 mei 2009

De woorden van zijn vingers - Marian de Smet

>>> boek aanwezig in de bib?

Een dove jongen zit in de greep van zijn verleden, tot er een meisje in zijn leven komt dat hem echt wil leren kennen: Rembrandt leeft in een isolement waaruit Clara hem maar met moeite kan halen. Dat isolement is ontstaan in zijn jeugd. Hij is opgegroeid in betrekkelijke armoede, zonder vader en met een moeder die altijd ziek was waardoor hij de zorg voor zijn drie kleine broertjes op zich nam. Daarnaast werd hij seksueel misbruikt door zijn onderwijzer…

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Had je bij deze titel dit boek verwacht?
 • Wat leerde je bij over 'doof zijn' en over het leven van doven?
 • Hoe komt 'Rembrandt Vindevogel' aan zijn naam?
 • Hoe zou je de relatie tussen Clara en Rembrandt omschrijven?
 • Welke rol speelt 'muziek' in dit boek?
 • Vind je het verhaal geloofwaardig?

8 opmerkingen:

 1. Aranka (Destelbergen)23 oktober 2009 om 17:24

  Toen ik dit boek in handen kreeg dacht ik dat het niet zo leuk zou zijn, maar ik vond het eigenlijk nog wel leuk om te lezen. Het las vlot en je wou ook altijd doorlezen. Ook dit boek was weer ingedeeld in kleine hoofdstukjes en dat vond ik heel goed, zo moet je tenminste niet temidden van een hoofdstuk stoppen als je even niet verder kan lezen.

  Ik vond de titel zeer goed gekozen, hij past echt bij het boek. Aan de hand van de titel had ik wel al min of meer gedacht dat het over iemand zou gaan die doof was, maar het boek ging over veel meer dan alleen de doofheid van Rembrandt. Om die reden vond ik het ook een heel leuk en interessant boek om te lezen, als het alleen maar over Rembrandt die doof was en verliefd op Clara zou gegaan zijn zou het een heel saai boek geweest zijn.
  Het boek ging echter over veel meer, het ging over muziek, de verschillende omgang met de doofheid van welgestelde mensen enerzijds en mensen die het met wat minder moeten doen anderzijds en nog vele andere dingen.
  Het deel van het verhaal over het misbruik van Rembrandt door zijn meester vond ik heel aangrijpend en ik vond het echt zielig en erg dat zo iets kan gebeuren, maar het gebeurt inderdaad echt wel.

  Ik vond het heel moedig van Clara om toch voor de relatie met Rembrandt te gaan en het probleem van zijn doofheid, maar ook het probleem van zijn geslotenheid en zijn stilte te overwinnen. Misschien dat het voor haar iets gemakkelijker was doordat haar broer doof is, maar het blijft toch moeilijk een vriendje hebben dat doof is, als je weg bent kan je hem nooit zomaar eens even opbellen...
  Door Clara is Rembrandt helemaal opengebloeid, op het einde gebruikt hij zijn stem zelfs weer, hij heeft eindelijk zijn vader leren kennen en hij heeft zijn doofheid ten volle aanvaard.

  Ik vond het verhaal geloofwaardig, maar ik zou het nu niet echt herkenbaar noemen.
  Wat Rembrandt overkomen is kan misschien wel een iemand overkomen, maar Rembrandt heeft zo veel pech er overkomen hem zo veel slechte dingen dat ik het verhaal nu niet direct herkenbaar zou noemen, maar geloofwaardig is het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roos (Destelbergen)23 oktober 2009 om 17:29

  het boek gaat over een jongen die doof is geworden nadat hij van de trap is gevallen toen hij wegliep van zijn meester omdat die hem seksueel misbruikte. Rembrandt heeft het thuis niet breed en als hij de gebarentaal leert wil zijn moeder er niets van weten enkomt hij in een isolement terecht. Pas als hij naar de universiteit gaat wordt hij uit het isolement gehaald door Clara. Een meisje met een cello en een dove broer. Zij gaat op zoek naar Rembrandts verleden en naar zijn vader. Ik vind het een mooi boek over liefde. Toen ik de titel en de kaft zag, had ik niet gedacht dat het over dove mensen ging gaan. Dit boek heeft mij laten inzien dat het moeilijk is om plots doof te worden en nog moeilijker om te weten dat je altijd doof zult blijven terwijl andere kinderen wel hulp kunnen krijgen. Rembrandt is genoemd naar de caravaan van zijn vader en heeft de achternaam van zijn moeder. Rembrandt kan de muziek misschien niet horen maar hij kan hem wel voelen. Het verhaal is niet zo geloofwaardig doordat Rembrant wel heel veel ongeluk heeft. Het kan natuurlijk wel. Ik vind Clara een moedig meisje omdat zij met heel veel liefde en heel veel geduld achter Rembrandt zijn verhaal komt. Ze heeft ook heel veel moed als ze alleen naar Nederland gaat om de vader van Rembrandt te gaan zoeken en hem nog durft aan te spreken ook. Het verhaal is leuk geschreven en de korte hoofdstukjes zijn handig voor als je maar een klein beetje wilt lezen. Clara was ook verliefd op Pieter maar, omdat, hij zo een player is verdwijnt die verliefdeid als sneeuw voor de zon. Al bij al was het een mooi boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op het eerste zicht sprak het boek mij niet zo erg aan omdat het over een thema gaat dat mij niet zo erg interesseerde. Het gaf mij ook niet echt de indruk dat het een boek was dat ik in één ruk uit zou kunnen lezen. De kaft vond ik wel origineel gedaan.

  Toen ik het boek gelezen had, kreeg ik direct zin om het nog eens en nog eens te leze. Oorspronkelijk kon het thema van het boek, namelijk doofheid, mij niet echt boeien, maar door het boek heb ik hier wel interesse voor gekregen. Het boek laat je voelen hoe het is om doof te zijn. Het was echt totaal het tegenovergestelde van wat ik verwacht had.

  Het was echt een heel mooi boek. De manier waarop het geschreven was, was soms wel wat verwarrend, maar eenmaal je de structuur van het boek doorhad, paste het perfect bij het boek en maakte het alleen maar mooier. De manier waarop je langzaam te weten komt hoe Rembrandt misbruikt is geweest en doof geworden is, was gewoonweg schitterend

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had al van dit boek gehoord en ik vindt het heel aangrijpend en geloofwaardig. Het gaat niet alleen over doofheid en liefde maar ook over het contrast tussen rijk en arm.
  Het leest heel gemakkelijk door de korte hoofdstukjes en ik vind het het beste boek van de drie die ik tot nu toe al heb gelezen
  Het lijkt mij zelf heel moeilijk om een doof vriendje te hebben want je kunt moeilijk met hem communiceren en je kan hem ook niet even opbellen als je hem mist of als er iets gebeurd is.
  Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo allemaal,
  Dit is een heel erg inspirerende boek. Het geeft je wat mee over een dove jongen. 't Is heel erg mooi! En Marian de Smet? Bedankt voor dit mooie boek. Dit helpt jongeren op een betere weg te brengen :]

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voeg mij toe:

  afnan.taha@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is een parchtig boek! Ik moet er een boekebespreking over maken en ik hoop hiermee veel kinderen van mijn klas te overtuigen het te lezen. Ik maak er de mooiste boekbespreking van! XX Suc6

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het heel mooi boek , omdat je inderdaad meer te weten komt over doofheid . Als het alleen daarover had geweest zou ik het niet gelezen hebben of halverwegen gestopt zijn maar dat heb ik niet! Ik vind het ook knap dat Clara zo blijft vechten voor Rembrandt . Het is een vlot boek , het was dan ook snel uit ...een beetje te snel. ;D

  BeantwoordenVerwijderen