vrijdag 29 mei 2009

De gelukvinder - Edward van de Vendel en Anoush Elman

>>> boek aanwezig in de bib?

Hamayun (15) wil filmer worden. Maar eerst schrijft hij een toneelstuk over zijn eigen verleden : Over het dagelijks leven in Afghanistan, over zijn vrienden. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangennemen. Over de lange reis naar Europa die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Over de aankomst in Nederland, over het wonen in een asielzoekerscentrum en het wachten op het definitieve oordeel.

2 opmerkingen:

 1. roos(destelbergen)2 januari 2010 om 16:34

  Ik dit boek van Edward beter dan zijn vorig boek ( ons derde lichaam). Het was ook niet schitterend want er zat geen spanning in en sommige dingen werden te veel herhaald, zoals de verblijven tussen de etapes van de reis. Nadat de familie gevlucht was, werd er niets meer gezegd over het egelbroertje. Pas op het einde werd het even genoemd. Over sommige delen in het verhaal werd er teveel informatie gegeven en daardoor ging de spanning weg. De twee eindes vond ik ook niet leuk omdat een verhaal gewoon niet op twee manieren kan eindigen. Het zou beter gewwest zijn als Edward er een open einde van had gemaakt en dan later misschien een vervolg had geschreven. De titels in het verhaal zijn van toepassing want het zijn allemaal genres en Hamayun wilde later een film maken. Ook de titel van het boek is toepasselijk want dit was de titel van een film waarover er toch wel veel verteld werd. De naam James Bond die Hamayun aan de oude vrouw had gegeven was wel een grpaaig element. Dit verhaal is wel een verhaal dat al een aantal keren verteld is, want alle vluchtelingen hebben ongeveer hetzelfde verhaal zowel de politieke als de economosche vlunchtelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aranka (Destelbergen)2 januari 2010 om 16:37

  Dit boek vond ik beter dan het boek dat vorig jaar hebben gelezen van Edward van de Vendel omdat er nu tenminste een goed verhaal in zat. ik ben echter nog steeds geen grote fan van zijn stijl en ik vond ook dit boek niet echt zo heel goed.
  Het thema was wel reeël en het is goed om er eens wat meer over te weten te komen, je hoort er constant over in het nieuws en op de tv, maar zo veel boeken zijn er denk ik nog niet over geschreven.
  De indelening was wel iets speciaals, het was ingedeeld in grote hoofdstukken, maar die waren dan weer ingedeeld in kleine stukjes en dat was soms wel handig.
  Het einde vond ik maar raar. Ik had er geen probleem mee dat het 2 verschillende eindes had, maar wel dat de eindes zo zwart-wit waren, in het ene liep alles goed af en in het andere liep dan weer alles heel slecht af, terwijl het voor de rest een heel geloofwaardig en echt verhaal was.
  In het echt zouden de dingen wel niet of wel allemaal slecht aflopen of wel allemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen