vrijdag 29 mei 2009

De aankomst - Shaun Tan

>>> boek aanwezig in de bib?

In deze tekstloze strip wordt het verhaal verteld van een man die zijn gezin achterlaat, zijn land ontvlucht en arriveert in een volkomen onbekende wereld: een land met een andere taal en vreemde wezens. Hij komt in contact met de bewoners en hoort verhalen van andere migranten . Uiteindelijk weet hij een nieuw bestaan op te bouwen en laat hij zijn familie overkomen.

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Welk gevoel overheerst na het lezen van dit boek?
 • Wat vind je van de potloodtekeningen die digitaal ingekleurd zijn in sepiatinten? Past deze tekenstijl bij het boek?
 • De auteur toont een surrealistische nieuwe wereld. Illustreert hij daarmee goed hoe het hoofdpersonage zich moet voelen in die nieuwe wereld of is het geheel echt té bevreemdend?
 • De pokeomon-achtige fantasiedieren zijn, volgens een aantal recensenten, een soort bewaarengelen die troost bieden. Kan je het daarmee eens zijn?
 • Binnen het verhaal komen ook andere, beperktere verhalen voor, verteld door andere migranten. Was dat duidelijk? Werkte dat storend of versterkend?
 • Heeft dit boek je gestimuleerd om de bekende dingen/wereld vanuit een andere invalshoek te bekijken?
 • Heb je na het lezen van dit boek een andere kijk gekregen op de vluchtelingenproblematiek?

4 opmerkingen:

 1. Ik vond het boek wel leuk gedaan, het is een keer iets anders dan de boeken vol met tekst. Het verhaal was soms wel moeilijk te volgen. Maar de tekeningen waren echt prachtig gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerst vond ik het wat raar: een prentenboek in de categorie 14-16jarigen, maar ik denk dat het iedereen op zijn eigen niveau aanspreekt, en ik denk dat jongere kinderen dit boek ook gemakkelijk kunnen lezen.
  Ik vond het ook heel mooi dat je bijvoorbeeld in één tekening ziet dat iemand naar iets kijkt, en in de volgende wat hij ziet, in zijn gezichtsveld. Wat ook leuk was, was dat het leek alsof dat sommige tekeningen verkreukeld waren.
  Ik vond het dus een heel mooi boek maar niet echt iets om aan te raden aan vrienden, ik weet niet waarom…

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aranka (Destelbergen)3 april 2010 om 17:56

  Ik vond de tekeningen in het boek zeer mooi en goed gedaan, met de computer en eerst getekend. Ik was eerst een beetje bang dat het weer zo'n kinderachtig prentenboek ging worden, maar dit boek was zeer volwassen en er zat ook echt een verhaal in. De diertjes die hen helpen vond ik echt schattig (sommige toch) en ik vond het leuk dat de wereld zo anders is. Ook dat vond ik goed van de tekenaar, dat hij ten eerste zo'n wereld al kon verzinnen en dan ook nog eens zo goed op papier kon brengen. Het was ook wel leuk dat de tekeningen zo oud leken en je had ook echt wel door wanneer er een herinnering was.
  Ik vond dit boek eigenlijk nog wel goed ook al stond er geen tekst in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Roos (Destelbergen)3 april 2010 om 17:59

  Het boek deed mij denken aan het boek wij, twee jongens omdat er daar ook vluchtingen vertrekken naar een compleet nieuwe wereld. Daarvoor moesten ze ook over zee en toen ze aankwamen werden ze ook gekeurd en onderzocht. Ik denk dat het nog moeilijk is om een boek te tekenen zonder tekst omdat je het verhaal dat je in je hoofd hebt moet omzetten in de juiste tekeningen zodat iedereen je kan volgen in je verhaal. Het boek zelf gaf mij de indruk dat het erg gemakkelijk was om ergens opnieuw te beginnen in een andere wereld. De flash-backs zijn ook goed verwerkt in het boek doordat er telkens een andere manier van lay- out wordt gebruikt.
  Het is een mooi boek met een mooie verhaallijn.

  BeantwoordenVerwijderen