vrijdag 29 mei 2009

Arthur ontmaskerd - Philip Reeve

>>> boek aanwezig in de bib?

Het tien jaar oude meisje Gwyna komt in dienst van de bard en verhalenverteller Myrddin (Merlijn), die raadgever is van Arthur,de onbehouwen aanvoerder van een troep vechtersbazen. Als jongen verkleed helpt ze hem Arthurs roem te verspreiden. Myrddin neemt het daarbij met de waarheid niet zo nauw….

Denk ook eens na over de volgende vragen :
 • Kende je de legende van ‘Koning Arthur (en de Ridders van de Ronde Tafel)’ vóór je aan dit boek begon?
 • Is het moeilijk om het boek te volgen als je niet vertrouwd bent met de personages uit de Arthur-legendes?
 • In die legendes is Arthur een moedig en rechtvaardig man en de wettige koning van Engeland . In dit boek krijg je een heel andere Arthur te zien: een egoïstische aanvoerder van een leger plunderaars die over lijken gaat. Moest je wennen aan deze ‘andere’ Arthur? Wat vond je van het verhaal?
 • Myrddin (= Merlijn) verzint verhalen over Arthur om hem een goede naam te bezorgen. De mensen geloven hem. Ze horen graag verhalen over helden omdat dat hen een goed gevoel geeft. Is dat nu nog zo? Horen wij ook nog graag verhalen over helden (of bekende mensen) en geloven wij ook wat er over hen gezegd wordt?
 • In de middeleeuwen was er een kloof tussen mannen en vrouwen. Ze moeten allebei een rol spelen die de maatschappij hen oplegde. Vrouwen konden dus, volgens Gwyna, geen avonturen beleven. Is het je al opgevallen dat er in historische verhalen inderdaad weinig meisjes (als helden) voorkomen? In dit boek wordt daarvan afgeweken met twee personages: een jongensachtig meisje en een meisjesachtige jongen Gwyna en Peredur. Wat vind je daarvan? Was zoiets mogelijk in de middeleeuwen, denk je?

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het heel leuk en spannend en men leert er veel bij over de middeleeuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is een leuk boek, je komt er spannende stukjes in tegen en dat maakt het spannend omdat je dan wil verder lezen tot het volgende spannende stukje

  BeantwoordenVerwijderen